VEGÁN KARFIOLLEVES.
Könnyed nyári vegán zöldségleves!
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej közepes karfiol
- 100 ml olívaolaj
- só, bors
- 3 00 – 400 ml alaplé vagy víz
- 200 g vegán margarin
- 1 ek füstölt paprika
- 0.5 db citrom leve
- rózsabors
- 1 ek bbq szósz
- 150 ml növényi tejszín
Recept:
A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük (egy rózsa kivételével, ez később kell majd!) A rózsákat félbevágjuk, majd egy uzsonnás tasakba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összerázzuk, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer. Ha ez kész, az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25 percre, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen. Közben az alaplevet vagy vizet felforraljuk, beletesszük az elkészült sült karfiolt, és 5 percig erős lángon főzzük. Az egészet turmixoljuk. Hozzáadjuk a hideg vajat és a növényi tejszínt, és ezzel is turmixoljuk pár másodpercig. A maradék, félretett karfiolt egy serpenyőben, a citrommal és sóval megpirítjuk. Ez lesz a levesbetét. Tálaláskor zöld fűszert, egy marék pirított, citromos karfiolt szórunk a levesre.
Jó étvágyat kívánunk!