Gluténmentes ázsiai zöldséges tészta.
Gluténmentesen is teljesen!
Hozzávalók 4 főre:
- 1+2 ek olaj (lehet szezámolaj is)
- 5 szál újhagyma
- egy közepes cukkini
- diónyi friss gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- thai chili (mennyisége ízlés szerint)
- ½ ázsiai citromfű (ha nem sikerül beszerezni, semmi gond, enélkül is éppoly finom)
- két nagyobb csirkemell filé
- 4 ek gluténmentes szójaszósz
- 125 g gluténmentes rizstészta
- 100 g gomba
- 1 tk gluténmentes kukoricakeményítő
- 100 ml víz vagy zöldségalaplé
- friss koriander
- lime
- kis marék natúr pirított földimogyoró
- + 1,5 liter víz a tészta főzéséhez
Recept:
A tésztát tedd egy tálba, és forrázd le. Hagyd, hogy megszívja magát, főzni nem kell! Szeleteld fel a zöldségeket: újhagymát karikára, cukkinit csíkokra, gombát vékony szeletekre. A gyömbért és a fokhagymát reszeld finomra. A citromfüvet (ha szereztél) lazítsd fel úgy, hogy a kés tompa végével rácsapsz, ezáltal az aroma könnyebben kijön a fás szárból. A csirkemellet vágd vékony csíkokra, öntsd rá a szójaszószt, és pácold 30 percen át. A keményítőt keverd csomómentesre a hideg vízzel. Ha ezekkel megvagy, jöhet a sütés. Hevíts fel 1 kanál olajat egy wok serpenyőben. Először a cukkinit és az újhagymát pirítsd 1-2 percig. Ha ez megvan, tedd félre egy tányérra. Tedd a serpenyőbe a másik két kanál olajat, a reszelt gyömbért és a fokhagymát, az aprított chilit, és a thai citromfüvet. Pirítsd 1 percig. Add hozzá a pácolt csirkét, és pirítsd 1-2 percig. Ezt követően add hozzá a gombát, és pirítsd további egy percig. Szűrd le a tésztát, add a raguhoz, öntsd rá a keményítős vizet (alaplével finomabb). Folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg a keményítő szószos állagúra húzza a folyadékot. Legvégül keverd bele az előre megpirított hagymás cukkinit. Tálalás előtt szedd ki a citromfüvet, ha használtál hozzá. Azonnal, friss koriander zölddel, és durvára tört mogyoróval forrón fogyaszd.
Jó étvágyat kívánunk!