Gluténhez kapcsolt betegségek
Napjainkban egyre többen kényszerűek gluténmentes diétát folytatni, gyakran halljuk ismerőseinkről, munkatársainkról, hogy gluténérzékenységben szenvednek. Azzal azonban kevésbé vagyunk tisztában, hogy mi, pontosabban milyen különböző betegségek állhatnak a gluténérzékenység mögött.
Gluténhez kapcsolt betegségek esetében a következőkről beszélhetünk:
- cöliákia (lisztérzékenység)
- nem cöliákiás gluténérzékenység
- búza allergia
Mindegyik betegség esetében a glutén váltja ki a tüneteket, azonban más-más folyamatok okozzák a megbetegedést.
A cöliákia örökletes, autoimmun betegség. A szervezet nem tudja feldolgozni a bevitt glutént ami így bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybéllel és az immunrendszerrel. Ennek következtében ellenanyag termelés indul meg a saját szövetekkel szemben. Az ellenanyag termelődések köszönetően a cöliákia szerológiai vizsgálattal kimutatható. Számos kísérőbetegsége lehet, mint például a laktóz intolerancia vagy az I-típusú cukorbetegség. Egész életen át tartó, diétával kordában tartható betegség.
A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) általában valamilyen emésztőrendszeri megbetegedés vagy antibiotikum kúra után alakul ki – aminek következtében megnő a bélfal áteresztő képessége, a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe, melyre az immunrendszer védekező választ indít. Nem örökletes betegség. Általában felnőtt korban alakul ki, megfelelő étrenddel és gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.
A búza allergia estében a búza fehérjéire adott kóros immunválasz okozza tüneteket. A gabonaeredetű élelmiszer allergénként viselkedik.
Gluténérzékenységre utaló tünetek esetén szükséges az alapos orvosi kivizsgálás, a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő étrend kialakítása érdekében.