Tőkehal padlizsánraguval.
Ha imádod a halt, ez a Te recepted lesz!
Hozzávalók a halhoz:
- 35-40 dkg fekete tőkehalfilé
- 2-3 ek olívaolaj
- 40 g vaj
Raguhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 100 g lilahagyma
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 1 nagy kaliforniai paprika (kb. 150-160 g)
- 250 g padlizsán
- 1 mk nádcukor
- só
- 2-3 ágacska kakukkfű
- 8-10 levél bazsalikom
- ½ csokor petrezselyem
- pici víz
- 100 ml passzírozott paradicsom
Elkészítés:
Vágd négy nagyjából egyforma darabra a halfilét, majd tedd félre, amíg a zöldségragu készül. A hagymát, a paprikát, és a padlizsánt vágd kb. 1×1 cm-es darabokra.
A fokhagymát reszeld le. Kezd el egy mély serpenyőben a hagymát és a fokhagymát, valamint a paprikát pirítani az olajon. Ha kicsit odakapna, löttyints rá kevés vizet, vagy száraz fehérbort. Majd add hozzá a padlizsánkockákat, és folyamatos keverés, rázogatás mellett pirítsd le. Közben add hozzá a mokkáskanálnyi cukrot és a sót. Ha szárított fűszereket használsz, ekkor add a raguhoz. Ha frisset, akkor csak a legvégén. Ha a padlizsán jól összeesett, kicsit karamellizálódott, add hozzá a paradicsomlevet, és egy kevés vizet Rotyogtasd 1-2 percig, és már készen is van.
A hal elkészítése: Hevíts fel egy serpenyőt, tedd bele a vajat, add hozzá az olívaolajat, majd helyezd bele a tőkehal filé darabokat. Pár perc alatt megsül, közben forgasd, és locsold a halat a zsiradékok elegyével.
Jó étvágyat!