Dal makhani.
Tökéletes fogás szilveszterkor.
Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani) Hozzávalók (8 adag)
A redept Mautner Zsófit dícséri, ennél jobbat mi sem tudnánk kitalálni. 😉
Hozzávalók:
- 500 g urad dal (indiai fekete lencse), de hagyományos lencsével is lehet készíteni
- 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
- 1 nagy hagyma, finomra aprítva
- 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
- 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
- 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
- 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
- só,
- bors
- 5 dl tej, vagy kókusztej
- kb. 5-6 dl víz
- Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej
Recept:
A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor nem sózzuk. Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük. A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent. Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.
Jó étvágyat