Mit ehet vagy nem ehet aki gluténérzékeny?
#OlyanmintTe #KoháriÉva
Mit ehet vagy nem ehet aki gluténérzékeny?
Géda és Richi, a két jóbarát éppen az uzsonnájukat majszolják az iskolában.
-Richi! Ne fogd meg a morzsás kezeddel az almámat! – kiáltott fel Géda. –Most mehetek almát mosni….
– De tiszta volt a kezem Géda, hiszen evés előtt megmostam! – felelte Richi megszeppenve.
– Tudom, hogy tiszta volt, de morzsás. Ha megeszem a morzsás almát, akkor nagyon megfájdul a hasam, és délután nem mehetünk a parkba játszani.
– Ne haragudj Géda, ezt elfelejtettem. Meséld el nekem újra, hogy te mitől leszel rosszul, ígérem, most már biztosan megjegyzem és nagyon figyelek rád!
Nézzük meg, mitől lesz beteg Géda, a gluténérzékeny gésa lány
Ha valaki gluténérzékeny, cöliákiás, tilos minden olyan élelmiszert fogyasztania, ami glutént tartalmaz. Glutént tartalmazó gabonák: a búza, árpa, rozs és a jelöletlen zab.
Nagyon sok olyan alapanyag és belőlük készült élelmiszer van, amiről el tudjuk egyértelműen dönteni, hogy glutént tartalmaz. Ilyenek:
- búza- és rozsliszt és az ezekből készült péksütemények, tészták, durum tészták, gersli, kuszkusz
- zsemlemorzsa, gríz, előre panírozott húsok, gyorséttermi csirkefalatkák
- minden töltött, töltetlen, keksz, nápolyi, ropi, fagyi tölcsér
- sajnos minden cukrászdai sütemény
- sör (bár ezt Gédát még nem érinti)
Rengeteg olyan élelmiszerrel találkozunk, amiről nem biztos, hogy gondolnánk, de glutént tartalmaznak vagy tartalmazhatnak:
- fűszerek, leveskockák, ételízesítők
- levesbetétek, croutonok, levesgyöngyök
- szószok, mártások, zacskós alapporok
- ízesített joghurtok, pudingok, krémdesszertek
- csokoládék, cukorkák, chipsek
- mirelit zöldségkeverékek, hasábburgonyák, jégkrémek, fagylaltok
- alkohol és alkoholmentes italok, gyümölcslevek, szörpök
- sütési alapkellékek (sütőpor, szódabikarbóna, élesztő, kakaópor, pudingpor, stb.)
- feldolgozott húsok, pl. májkrémek, felvágottak
Mivel a glutén bármiben benne lehet, ezért a legfontosabb szabály, hogy mindig, minden alapanyag, élelmiszer csomagolásán feltüntetett összetevőket alaposan el kell olvasni, még az apróbetűs részt is.
De akkor mit is ehet Géda?
Nagyon egyszerűen fogalmazva: minden mást. Sok olyan alternatív gabona van, amit nyugodtan fogyaszthatunk.
- kukorica, rizs, burgonya, tápióka, hajdina, köles, quinao, amaránt
- len-, szezám-, chiamag
- jelölten gluténmentes zab
Azonban arra mindig gondosan figyelni kell, hogy ezek a gabonák is szennyeződhetnek gluténnel!
- Géda, ez így rendben van, értem. De miért baj az a pár szem morzsa ami a kezemről az almára kerül?
- Mert az éppen elég, hogy megfájduljon tőle a hasam. A gluténmnentes diéta azt jelenti, hogy egyetlen morzsányi glutén sem juthat a pocakomba. Amikor kiderült, hogy gluténérzékeny lettem, akkor anyukám felforgatta fenekestől az egész konyhát, kidobált csomó fakanalat, edényt. De ezt majd később elmesélem neked, most fussunk játszani a parkba!
Szerencsére Gédának semmiről nem kell lemondania, hiszen minden ételt, süteményt el tudunk otthon készíteni gluténmentes változatban. Ráadásul a boltok polcain egyre több kész, garantáltan gluténmentes terméket meg tudunk vásárolni.
Richi és Géda a parkban a Foddy Free (vegán, glutén,-laktóz,- szója és GMO mentes) chipseit és flipseit falatozzák játék közben. Nektek melyik Foody Free termék a kedvencetek? Látogassatok el a webáruházba és válogassatok a kedvenceitek között.