Karácsonyi gluténmentes gyümölcskenyér.
A tökéletes karácsonyi sütemény.
Hozzávalók:
- 200 g rizsliszt
- 5 közepes méretű (M-es) tojás
- 150 g porcukor
- 150 g puha laktózmentes vaj
- 150 g darált dió
- 50 g görög mazsola
- 50 g cukrozatlan aszalt vörös áfonya
- 50 g cukrozatlan aszalt feketecseresznye
- ½ evőkanál fahéj
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat, majd adjunk a sárgájához 75 g porcukrot és a robotgép habverőjének segítségével habosítsuk ki (amíg kivilágosodik). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vajat, majd tovább keverjük. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a további 75 g porcukorral. (Ha ugyanazzal a habverővel verjük fel, akkor előbb mossuk el és töröljük tisztára, mert csak akkor fog felverődni habbá a fehérje.) Öntsük a tojásfehérjét a sárgájához és keverjük egyneművé. Adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan keverjük sima masszává, majd forgassuk bele a darált diót is. Mehetnek bele az aszalt gyümölcsök, a fahéj, és a narancshéj is. Finoman keverjük össze, és tegyük a kivajazott, kilisztezett őzgerincformába, vagy ha ajándékba készítjük kisebb kerek tűzálló formákba. Légkeveréses sütőben, 180°C-on, 50 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha átsült, borítsuk ki a formából egy tálcára, és hagyjuk kihűlni. Díszítésnek akár meghinthetjük porcukorral, vagy cukormázat is készíthetünk rá.
Jó étvágyat!