#olyanmintte laktózérzékenység jelei

 

Egy blog az ételérzékenységről, első kézből a Foody Free támogatásával

#OlyanmintTE

Vendégbloggerünk – Kohári Éva a Gluténmentes – ÍzLik szakértője segít nekünk most eligazodni a laktózérzékenység tünetei és felismerhetőségei között.

Mi a laktózérzékenység és mik lehetnek a tünetei

Ma az egyik legközismertebb állapot, ami miatt az érintetteknek a hagyományostól valamilyen mértékben eltérő étrendet kell tartani, a laktózérzékenység.

Na de mi is az a laktóz és ki lesz laktózérzékeny?

A laktóz – más néven a tejcukor, a tej-,és tejtermékekben található, az emberi szervezet ennek bontására külön enzimet – laktáz enzimet termel. Ennek az enzimnek részleges vagy teljes mértékű hiányában beszélünk laktózérzékenységről.

(Fontos, hogy ez nem egyenlő a tejfehérje allergiával, bár a tünetei lehetnek hasonlóak!)

Mivel a szervezet nem termel laktáz enzimet, vagy nem megfelelő mennyiségben-ami a tej-, tejtermékek emésztéséhez elegendő lenne, így ezek fogyasztása után vehető észre leginkább tűnet. Hasfájás, intenzív hasi görcsök, hányinger, puffadás majd következménye a hasmenés figyelhető meg leggyakrabban. A nehézséget az okozza, hogy olyan feldolgozott élelmiszerekben is előfordulhat tejcukor, amire talán nem is gondolunk. (Például a felvágottak, szendvicskrémek, növényi alapú margarinok, tejszínek, tejjel készülő péksütemények-kalács, kifli, briós stb.) Ezeknek a panaszoknak az erőssége attól függ, hogy van-e még a szervezetnek valamennyi enzimtermelése.

Előfordulhat veleszületett laktázhiány is, amikor már újszülött korban észreveszik (ez itthon viszonylag ritka), de mivel az életkor előrehaladtával a szervezet laktáz termelése csökken, nem csak gyermekeket, hanem felnőtteket is érint a probléma. (Itthon a lakosság kb.20-30% lehet érintett valamilyen formában.)

Lehetséges még az az eset is, amikor más betegségek következtében alakul ki a tejcukor bontási zavar, előfordulhat átmenetileg például bakteriális vagy vírusfertőzések következtében, antibiotiotikum kezelés után- ezekben az esetekben ez átmeneti jellegű problémákat okoz, de velejárója lehet a gluténérzékenységnek is – a gluténmentes diéta kezdetén átmenetileg vagy tartósan.

Amennyiben ezek után gyanítjuk, hogy a tejcukor okozza a problémánkat, mindenképpen bízzuk szakorvosra a diagnosztizálást, vannak ugyanis más hasonló tűnetekkel jelentkező betegségek is, vagy állhat más betegség – például gluténérzékenység a háttérben.

Hogy történik a diagnosztizálás?

Vizsgálhatják az enzimhiányt vérből-, vagy nyálkahártyáról levett mintából – ez a genetikai vizsgálat, amihez nem terhelik meg a szervezetet laktózzal. A másik diagnosztikai módszer a kilégzéses hidrogénteszt, ilyenkor laktóz fogyasztása után végzik a vizsgálatot.

Pozitív diagnózis után a kezelése kétféle. Egyrészről laktáz enzimet tartalmazó tablettát vagy cseppeket kap a beteg. Ezekből ma már rengetegféle van a piacon a táplálékkiegészítő cégektől elkezdve, a gyógyszergyárakig szinte mindenféle márkát lehet találni belőle.

A másik része a kezelésének, a diéta. Ebben az esetben fontos, hogy egyénileg tapasztalja ki minden érintett, hogy mennyi az a tejtermék, amit még panasz nélkül képes tolerálni. Amennyiben a panaszok hosszabb ideje álltak fenn, átmenetileg lehetséges, hogy csak a teljes tejmentes étrend mellett fog az emésztés rendeződni. Így egészen biztosan mentesítjük az emésztőrendszerünket a tejcukortól.

A diagnózis után nincs ok az aggodalomra!!!

A laktózmentes termékek tárháza ma már szinte kimeríthetetlen, minden tejterméket gyártó cégnek előbb-utóbb megjelennek a laktózmentes jelzéssel ellátott termékei is. Amire a tej-, tejtermékeken kívül érdemes odafigyelni, mert tartalmaznak vagy tartalmazhatnak tejcukrot: felvágottak, májkrémek, félkész-, készételek például: édességek és a gyógyszerek.

A legismertebb tévhit, hogy más állat teje-például a kecsketej fogyasztható. Ezeknek is ugyanúgy van laktóztartalmuk, tehát nem fogyasztható!

Ha te is érintett vagy, de egy igazán finom nasira vágysz, az esti filmnézés közben, gyorsan nézd is meg a Foody Free termékcsalád termékeit,  az ízletes vegán, glutén.- laktóz,- szója és GMO mentes chipseket és flipseket.

Ha pedig egy jó tippre lenne szükséged, mit is főzzél, böngészd át a Foody Gasztroblogot!

Csapj le ingyenesen mentes receptkönyvünkre!
Vagy ha szeretnél értesülni az új akciókról, blogokról, iratkozz vel hírlevelünkre.

Köszönjük, sikeresen feliratkoztál hírelevelünkre.

Share This