SAJTKRÉMLEVES ROPOGÓS CHIPSEKKEL.
Igazi életmentő fogás a hidegebb napokon egy forró sajtkrémleves
Hozzávalók:
- Trappista sajt alapnak (lehet laktózmentes is)
- Füstölt sajt, gorgonzola, cheddal vagy más érettebb karakterű sajt (sokféléből létezik már szintén laktózmentes változat)
- 1,5 evőkanál liszt (gluténérzékenyeknek rizsliszt)
- 3 dl tej
- 2,5 dl víz vagy leves
- só
- bors
- szerecsendió
- pirított fokhagyma
- extra hozzávalók: egy kis száraz fehérbor vagy sör
Recept:
10 perc alatt elkészül, meleg, selymes, tartalmas és nagyon egyszerű, a sajt fajtájától függően pedig különféle ízvilágúra hangolható. Remek maradékmentő, hiszen akár a megmaradt, kicsit szárazabb sajtvégeket is feldolgozhatjuk. A sajtleves annál finomabb, minél többféle sajt kerül bele, és ha alapnak egy semlegesebb ízű trappistát választunk is, akkor is megbolondíthatjuk egy kis füstölt sajttal, gorgonzolával, cheddarral vagy más, érettebb, karakteresebb ízű sajttal, amit épp találunk a hűtőben! A leves alapja egy kis liszttel (gluténérzékenyeknek rizsliszt) elkevert reszelt sajt, amit hideg tejjel és vízzel vagy levessel kell felönteni, elkeverni, majd csak ezután melegíteni és főzni, így nem tapad össze a sajt, és tökéletesen krémes levest kapunk pár perc alatt. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és aki szereti, pirított fokhagymát is tehet a levesbe! Extra hozzávalóként használhatunk egy kis száraz fehérbort vagy sört, mindkettő jól illik hozzá, de levesbetéttel is gazdagíthatjuk, ami lehet pirított kenyérkocka vagy tökmag, akár egy kevés kockázott körte vagy alma, de sült sonkával vagy baconnel is nagyon finom. A mi betét tippünk a FoodyFree kettőbe/háromba tört chipse, amivel egy igazán roppanós elemet csempészhetünk a meleg leves tetejére!