RATATUILLE – AVAGY A FRANCIA LECSÓ.
Ez a recept nem csak mentes, de VEGÁN is!
Hozzávalók:
- 9 evőkanál olívaolaj
- 2 darab lilahagyma felaprítva
- 2 darab fokhagyma gerezd
- 3 darab piros/sárga/zöld kaliforniai paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
- 2 darab padlizsán nagyobb darabokra vágva
- 4 darab cukkini nagyobb darabokra vágva
- 1 kilogramm paradicsom meghámozva vagy szezonon kívül 3 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 4 deciliter víz
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál majoranna
- 1 csomag petrezselyem
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 evőkanál vörösbor ecet (opcionális)
Elkészítés:
Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben melegítsünk fel 3 ek olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát és 3 percig pirítsuk.
Jöhet a paprika, a padlizsán és a cukkini, ezeket újabb néhány percig pirítsuk kevergetve, amíg egy kis színt kapnak.
Ekkor menjen bele a paradicsom, a víz és a fűszerek. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük egy órát.
Ha elkészült, keverjük bele a maradék olívaolajat, és igazítsunk a fűszerezésen, ha kell.
Ízlés szerint akár pirított gomba, olívabogyó vagy a fanyar ízeket kedvelőknek citrom is mehet bele.
Jó étvágyat kívánunk!