#olyanmintte laktózérzékenység jelei

 

Egy blog az ételérzékenységről, első kézből a Foody Free támogatásával

#OlyanmintTE

Vendégbloggerünk – Kohári Éva a Gluténmentes – ÍzLik szakértője segít nekünk most eligazodni a laktózérzékenység tünetei és felismerhetőségei között.

Mi a laktózérzékenység és mik lehetnek a tünetei

Ma az egyik legközismertebb állapot, ami miatt az érintetteknek a hagyományostól valamilyen mértékben eltérő étrendet kell tartani, a laktózérzékenység.

Na de mi is az a laktóz és ki lesz laktózérzékeny?

A laktóz – más néven a tejcukor, a tej-,és tejtermékekben található, az emberi szervezet ennek bontására külön enzimet – laktáz enzimet termel. Ennek az enzimnek részleges vagy teljes mértékű hiányában beszélünk laktózérzékenységről.

(Fontos, hogy ez nem egyenlő a tejfehérje allergiával, bár a tünetei lehetnek hasonlóak!)

Mivel a szervezet nem termel laktáz enzimet, vagy nem megfelelő mennyiségben-ami a tej-, tejtermékek emésztéséhez elegendő lenne, így ezek fogyasztása után vehető észre leginkább tűnet. Hasfájás, intenzív hasi görcsök, hányinger, puffadás majd következménye a hasmenés figyelhető meg leggyakrabban. A nehézséget az okozza, hogy olyan feldolgozott élelmiszerekben is előfordulhat tejcukor, amire talán nem is gondolunk. (Például a felvágottak, szendvicskrémek, növényi alapú margarinok, tejszínek, tejjel készülő péksütemények-kalács, kifli, briós stb.) Ezeknek a panaszoknak az erőssége attól függ, hogy van-e még a szervezetnek valamennyi enzimtermelése.

Előfordulhat veleszületett laktázhiány is, amikor már újszülött korban észreveszik (ez itthon viszonylag ritka), de mivel az életkor előrehaladtával a szervezet laktáz termelése csökken, nem csak gyermekeket, hanem felnőtteket is érint a probléma. (Itthon a lakosság kb.20-30% lehet érintett valamilyen formában.)

Lehetséges még az az eset is, amikor más betegségek következtében alakul ki a tejcukor bontási zavar, előfordulhat átmenetileg például bakteriális vagy vírusfertőzések következtében, antibiotiotikum kezelés után- ezekben az esetekben ez átmeneti jellegű problémákat okoz, de velejárója lehet a gluténérzékenységnek is – a gluténmentes diéta kezdetén átmenetileg vagy tartósan.

Amennyiben ezek után gyanítjuk, hogy a tejcukor okozza a problémánkat, mindenképpen bízzuk szakorvosra a diagnosztizálást, vannak ugyanis más hasonló tűnetekkel jelentkező betegségek is, vagy állhat más betegség – például gluténérzékenység a háttérben.

Hogy történik a diagnosztizálás?

Vizsgálhatják az enzimhiányt vérből-, vagy nyálkahártyáról levett mintából – ez a genetikai vizsgálat, amihez nem terhelik meg a szervezetet laktózzal. A másik diagnosztikai módszer a kilégzéses hidrogénteszt, ilyenkor laktóz fogyasztása után végzik a vizsgálatot.

Pozitív diagnózis után a kezelése kétféle. Egyrészről laktáz enzimet tartalmazó tablettát vagy cseppeket kap a beteg. Ezekből ma már rengetegféle van a piacon a táplálékkiegészítő cégektől elkezdve, a gyógyszergyárakig szinte mindenféle márkát lehet találni belőle.

A másik része a kezelésének, a diéta. Ebben az esetben fontos, hogy egyénileg tapasztalja ki minden érintett, hogy mennyi az a tejtermék, amit még panasz nélkül képes tolerálni. Amennyiben a panaszok hosszabb ideje álltak fenn, átmenetileg lehetséges, hogy csak a teljes tejmentes étrend mellett fog az emésztés rendeződni. Így egészen biztosan mentesítjük az emésztőrendszerünket a tejcukortól.

A diagnózis után nincs ok az aggodalomra!!!

A laktózmentes termékek tárháza ma már szinte kimeríthetetlen, minden tejterméket gyártó cégnek előbb-utóbb megjelennek a laktózmentes jelzéssel ellátott termékei is. Amire a tej-, tejtermékeken kívül érdemes odafigyelni, mert tartalmaznak vagy tartalmazhatnak tejcukrot: felvágottak, májkrémek, félkész-, készételek például: édességek és a gyógyszerek.

A legismertebb tévhit, hogy más állat teje-például a kecsketej fogyasztható. Ezeknek is ugyanúgy van laktóztartalmuk, tehát nem fogyasztható!

Ha te is érintett vagy, de egy igazán finom nasira vágysz, az esti filmnézés közben, gyorsan nézd is meg a Foody Free termékcsalád termékeit,  az ízletes vegán, glutén.- laktóz,- szója és GMO mentes chipseket és flipseket.

Ha pedig egy jó tippre lenne szükséged, mit is főzzél, böngészd át a Foody Gasztroblogot!

Ha szeretnél értesülni új mentes receptekről, vagy az új blogokról, iratkozz vel hírlevelünkre.

Ha szeretnél értesülni új mentes receptekről, vagy az új blogokról, iratkozz vel hírlevelünkre.

Köszönjük, sikeresen feliratkoztál hírelevelünkre.

Share This